Spotlight: Dr. Beyk


Rinkel collega Lichelle
Lichelle van der Wiel
update: 13 januari 2021

Wekelijks praten wij met onze klanten over alles wat hen motiveert om te ondernemen. Deze week vertelt ondernemer Aram Brucker (ook wel de fietsenfluisteraar genoemd) van DrBeyk over (online) ondernemen, werkgeluk en zijn liefde voor de bakfiets.

Mijn opa zei altijd: "Je kunt je buik maar één keer vol eten!"

- Dr. Beyk

Vertel, waarom DrBeyk?
"Ik ben 25 jaar geleden samen met mijn broertje de fietsenwinkel: DrBeyk begonnen op de Overtoom, een drukke en levendige winkelstraat midden in Amsterdam. De insteek was de verkoop van bakfietsen. Helaas dekte dit destijds niet alle kosten, het product was nog erg nieuw. Daarom kon je bij ons ook terecht voor gewone- en gebruikte fietsen of reparaties. We hielden ons dus met vanalles bezig, zolang je er maar op kon fietsen."

Meegaan met de markt
"Uiteindelijk hebben we dit 10 jaar met heel veel plezier (en succes) gedaan! Totdat we erachter kwamen dat het internet de overhand nam. Potentiële klanten deden bij ons de proefrit en kochten de fiets dan op internet! We zagen ze soms letterlijk langsfietsen. Voor mij een teken dat het tijd was om te veranderen van strategie. Dat is ondernemen: meegaan met je markt. Het heeft geen zin om hierover te gaan klagen. De huur van ons pand op de Overtoom was niet zuinig, daarom verhuisde we naar de Rivierenbuurt. Hierdoor konden we ons focussen op de online-strategie."

Werken jullie nog steeds samen?
"Uiteindelijk hebben mijn broertje en ik ons opgesplitst. Hij is iets ouderwetser dan dat ik ben, schreef zijn bonnetjes bijvoorbeeld nog jaren met de hand. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het opknappen van oude fietsen. Dit was eigenlijk het enige waar hij zich mee bezig wilde houden. 

Ik pakte door met de online-strategie en startte met het verkopen van (bak)fietsen online. Daarnaast wijzigde ik mijn openingstijden. Wil je een bakfiets kopen? Dan kan dit alleen op afspraak. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik niet altijd in de winkel hoef te staan en kan ik mijn tijd flexibel indelen."

Alleen op afspraak... mis je dan geen potentiële klanten?
"Mensen oriënteren zich altijd in eerste instantie op internet. Ze weten dan vaak al wat ze gaan kopen, voordat ze naar de winkel komen. Terwijl, als je een winkel hebt die altijd open is en die heel veel mooie spullen heeft, komen er mensen langs, die niet direct van plan zijn om een fiets te kopen. Dat kost je tijd en je focus. Nu kan ik me goed concentreren op waar ik mee bezig ben. Daarnaast kost een bakfiets genoeg geld, dan wil je de mensen ook de aandacht geven die ze verdienen."

Foto van Aram, Dr Beyk - Rinkel

De bakfiets is zeer populair, ooit verwacht?

"Van alle fietsen, is de bakfiets altijd mijn favoriet geweest. Ik had echter nooit kunnen voorzien dat het zo’n succes zou worden. We hadden wel altijd het idee dat het toch een keer moest losbarsten, vooral in een drukke stad zoals Amsterdam. Op de Overtoom stond onze winkel altijd al vol met ‘bijzondere’ fietsen, zoals tandems of fietsen die een slag groter waren dan het gemiddelde. Toch dekte het lang niet de kosten destijds. Ik besloot daarom extra services aan te bieden, denk aan een slotsnij-service of de mobiele reparatie-service. Gelukkig beide een succes! Toen de bakfiets eenmaal in populariteit begon te stijgen (rond 2012), waren wij één van de eerste (zo niet de eerste) waar je terecht kon."

Je hebt een klantcijfer van een 9,9! Wat is het geheim?
"Een ontevreden klant is altijd mijn schuld, dat is mijn filosofie. Natuurlijk zijn klanten soms onredelijk of stellen ze teveel eisen. Maar ik zie het als mijn taak om de klant tevreden te houden. Als klanten aan mijn werk of integriteit twijfelen en je vindt dat we het niet goed hebben gedaan, proberen we alsnog dit met de klant op te lossen. Soms moet je als ondernemer onterecht door het stof, dat hoort er nou eenmaal bij. Daarnaast werk ik nooit voor het geld, ik werk omdat ik het leuk vind. Als je mensen goed behandelt en uitstekende service biedt, dan kan je altijd een goede boterham verdienen."

Mensen komen uit het hele land naar je winkel. Nooit gedacht om een tweede winkel te beginnen?
"Die ambitie heb ik eigenlijk niet. Mijn opa zei altijd “Je kunt je buik maar één keer vol eten”. Ik verdien genoeg en kan tijd met mijn gezin doorbrengen. Ik ben een liefhebber van fietsen, geen manager. Een collega van mij is ondernemer in de fietsenverhuur in Amsterdam en is op een gegeven moment heel snel gegroeid. Laatst hoorde ik dat hij het zo mist om met fietsen bezig te zijn, omdat nu alles om managen draait. Ik ben blij dat ik dit pad nooit heb gekozen!

Daarnaast heb ik wel eens personeel gehad, maar als je zelf zoveel passie hebt voor fietsen dan is het lastig om zo’n zelfde fietsengek te vinden die voor jou wil komen werken. Ik reis bijvoorbeeld stad en land af om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en ik ben er ook in mijn vrije tijd mee bezig. Zo’n gekkie vind je gewoon niet snel."

Wat vind je eigenlijk van Rinkel en waar gebruik je het voor?
"Het is de perfecte manier om alle belletjes te reguleren! Het heeft mijn leven als ondernemer een stuk aangenamer gemaakt. Als het te druk is, kan ik de lijn makkelijk overzetten op een antwoordapparaat. Ideaal voor ondernemers dus! Je kan alles snel aanpassen en bent als ondernemer flexibel. Zo konden wij makkelijk voor de mobiele fietsenreparatie bijvoorbeeld, het nummer naar het nieuwe bedrijfsonderdeel overzetten zonder gedoe."

Wat zijn je toekomstplannen?
"Eigenlijk wil ik gewoon op dezelfde manier door gaan. Ik ben blij dat de revolutie van bakfietsen eindelijk is losgebarsten en dat ik daar mijn eigen plek in heb weten te vinden. Dat ik nu van mijn hobby kan leven, vind ik fantastisch! Ik denk dat de verkoop van bakfietsen nog wel een groeimarkt is. Zeker sinds corona wordt er natuurlijk veel meer gefietst om het OV te vermijden. Ik heb de ideale capaciteit nu. Mijn klantenkring kan ik bedienen op het niveau zoals zij dat gewend zijn. Ik kan helaas niet iedereen helpen en dat is ok."

Een ondernemer die nee zegt…
"Klopt, ik zeg soms gewoon nee. De capaciteit die ik nu heb, is maximaal. Meer kan ik niet doen, zonder dat het ten kosten gaat van de kwaliteit van mijn service. Tijdens corona was er een enorme piek in aanvragen, toen heb ik de telefoon op de voicemail gezet. Je kunt niet iedereen helpen. Dat is soms niet leuk voor potentiële klanten, maar het zorgt er wel dat ik mijn kwaliteit bewaar. Uiteraard zijn we wel altijd bereikbaar voor service en garantie. Ik heb nu genoeg tijd voor leuke dingen (met gezin) en dat vind ik ook belangrijk."

Coolblue Bakfiets in Amsterdam bij Dr Beyk

We spraken met: Aram Brucker, Fietsenfluisteraar bij Dr. Beyk