Spotlight: Cuts by Max - Started from the bathroom now we're here


Rinkel collega Janine
Janine Wilbrink
update: 11 november 2021
Collega Max op een bank

ls we het over jonge ondernemers hebben, dan hebben we het natuurlijk over Max de Hertogh. Al sinds 2014 (toen hij 13 was!) is Max begonnen met het knippen van zijn vrienden in zijn badkamer. Nu? Nu knipt hij de helft van alle mannen in Oostvoorne. 


Maar, naast zijn barbershop “Cuts by Max” heeft hij ook nog eens zijn eigen kledingmerk (Storm Inc.) en heeft hij hiervoor ook nog, voor school, een vis bezorgdienst gerund met klasgenoten. En om het verhaal helemaal compleet te maken is hij sinds september 2021 ook nog eens stagiair marketing bij Rinkel (je vindt hem ook op de Over Ons-pagina)!

Gelukkig voor de Oostvoorners houdt hij naast zijn stage ook nog tijd over om ‘s avonds en in de weekenden te knippen. We nemen je mee in het levensverhaal van Max, als jonge ondernemer!

Max. Je bent nu 20 en hebt al 2 ondernemingen. Hoe is het ondernemen bij jou begonnen?
Eigenlijk is de interesse er van kinds af aan al geweest. Mijn opa en oma hebben een autobedrijf gehad die mijn vader later heeft overgenomen. Dus als jonge jongen heb ik al veel meegekregen van het ondernemerschap.

Ik had altijd al interesse in persoonlijke verzorging en toen ik 13 was ook in knippen en opscheren. Toen ben ik begonnen vrienden te knippen voor de lol. Het was toen echt nog niet serieus, ik knipte ze gratis in de badkamer of vroeg hooguit €5 per knipbeurt. 

Hoewel het niet veel was, kwam ik er op die manier wel al snel achter dat op deze manier geld verdienen wel heel handig is. Uiteindelijk is dat verder gegroeid tot “Cuts by Max” en heb ik de badkamer omgeruild voor de garage, die ik helemaal heb omgebouwd. 

Vanaf toen heb ik eigenlijk altijd voor mezelf gewerkt. Ik heb wel nog 2 weken in de afwas gewerkt, maar dat vond ik uiteindelijk niet alles en ben ik daar gestopt om me volledig te focussen op mijn barbershop.

Mijn kledingmerk Storm Inc is uit een idee ontstaan die een vriend en ik hadden op de middelbare school. We hadden beide altijd al een passie voor kleding en mode en zeiden tegen elkaar: “We moeten echt iets samen opzetten in de mode-industrie!”. Tijdens de lessen waren we al bezig met het schetsen van kleding ontwerpen. Toch is er nooit echt iets van gekomen, tot begin 2021. 

Zo zijn we begonnen met Storm Inc en vijf maanden later hebben we de eerste collectie gelanceerd, die bijna volledig uitverkocht is. We zijn nu alweer bezig met de volgende collectie.

Max aan het knippen in de badkamer en zijn eigen barbershop

Oké, laten we beginnen bij je barbershop. Want je bent barber, maar hebt geen officiële kappersopleiding gevolgd. Hoe heb je het knippen helemaal onder de knie gekregen?
Ja, ik heb mezelf alles aangeleerd door YouTube filmpjes te kijken en veel te oefenen. Het is echt met vallen en opstaan gekomen: knippen lijkt makkelijk, maar dat is het absoluut niet.

Gelukkig heb ik nooit iemand zijn kapsel volledig verpest, ik wist eigenlijk altijd wel wat ik moest doen. Soms deed ik er alleen echt heel erg lang over om te zorgen dat het er ten minste acceptabel uit zag. Soms zelfs 2 uur voor zijkantjes, haha.

Mijn vrienden lieten me op hen oefenen omdat ik er geen geld voor vroeg. Al mijn vrienden wilde het liefst elke 2 weken knippen maar kregen van hun ouders eens in de maand geld voor de kapper. Daarom gingen ze elke maand naar hun eigen kapper en kwamen ze elke 2 weken naar mij toe om de zijkantjes bij te werken.

Dit was allemaal voordat ik er echt geld voor vroeg. Vaak deed ik het gratis, of vroeg hooguit €5, omdat ik nog aan het oefenen was. Daarna werd het €5, €10 en zo heb ik de prijzen verder opgehoogd naarmate ik beter werd.

Je bent dus al 7(!) jaar actief als barber?
Ja, al was het natuurlijk alles behalve serieus toen ik begon op mijn 13e. Dat is allemaal zo gegroeid. Ik denk je de laatste 4-5 jaar wel als serieus kunt bestempelen. Toen had ik het grotendeels onder de knie en kon ik een leuk zakcentje verdienen. 

Ik heb altijd volledig zelf de vrijheid gehad om mijn geld te verdienen en heb iets gevonden wat ik ook heel erg leuk vind. Nu heb ik voor het eerst in jaren weer een werkgever, hier bij Rinkel. 

Vroeger was het wel vreemd; mijn vrienden hadden allemaal een baantje bij bijvoorbeeld de Albert Heijn. Zij moesten altijd vrij vragen als we iets wilden doen. Ik kon mezelf gewoon vrij geven. Die flexibiliteit is altijd heel handig geweest.

Is die vrijheid ook hetgeen wat je zo aanspreekt aan het ondernemerschap?
Ja, de flexibiliteit sowieso. Maar het is ook wel weer een nadeel. Mensen zeggen altijd dat het voornaamste voordeel is dat je zelf kunt bepalen wanneer je werkt en wanneer niet. Maar vaak pakt dat dus juist niet zo uit. In ieder geval, bij mij niet. 

Omdat ik zelf kan indelen wanneer ik werk, werk ik over het algemeen juist meer. Als iemand mij appt of ik ze nog kan knippen, ga ik gauw nog een uurtje langer door, terwijl ik al tot 22:30 aan het knippen ben.

Je neemt dus al gauw weer te veel hooi op je vork, omdat je het allemaal voor jezelf doet en al het extra werk ook direct terugziet in je portemonnee.

Daarin moet je soms ook wel keuzes maken en op jezelf blijven letten. Maar dat is ook weer lastig, omdat ik alles wat ik doe ook echt heel leuk vind. Dus het voelt niet direct als werken.

Ik denk dat dat voor mij wel het belangrijkste is. Ik heb de flexibiliteit en controle. Plus, ik heb er ook heel erg plezier in. Ik bepaal zelf wat ik doe en wat ik niet doe; dingen die je niet hebt als je bijvoorbeeld in de horeca of supermarkt werkt.

Heb je ook overwogen om in loondienst te gaan?
Ja, dat wel. Ik heb ook nog op een blauwe maandag in de afwas gewerkt. Maar dat beviel me dus helemaal niet, dat ik er al vrij snel klaar mee was. 

Toen heb ik voor de keuze gestaan: of ik ga mijn vak als kapper verder uitbreiden en zorgen dat ik beter word, of ik ga vakkenvullen bij de Albert Heijn.

Die keuze was snel gemaakt.

En hoe bevalt het je in semi-loondienst bij ons als stagiair marketing bij Rinkel?
Het is hier gelukkig wel anders dan bij de afwas! Ik zit hier natuurlijk om zoveel mogelijk te leren in de tijd dat ik hier stage loop. Daarom is het juist ook weer een goede manier om alles uit een ander perspectief te bekijken, in plaats van altijd als ondernemer. 

En zo heb ik een directe leermeester, waar ik ook terecht kan met vragen. Dat is wel anders dan wanneer je alles van YouTube probeert te leren, bijvoorbeeld.

Maar het is wel anders qua werk. Stilzitten is niet per definitie mijn ding en soms ben ik na een 8-urige werkdag bij Rinkel vermoeider dan wanneer ik een volledige dag aan het knippen ben.

Fade gezet door collega Max de barber

Het is dus wel wennen, maar het is ook leuk voor de afwisseling en zeker weten een goede ervaring om te hebben in de toekomst, met mijn eigen onderneming(en).

Kun je ook wat vertellen over je kledingmerk? Die heb je in februari 2021 opgezet zei je. 
Ja, in februari 2021 hebben we een eerste opzet geschreven voor ons kledingmerk. Je begint dan natuurlijk helemaal aan het begin: Waarom doe je het? Wat voor items wil je verkopen? Wat is je boodschap? En daarna zoek je een leverancier, ontwerpers, et cetera.

Stukje bij beetje ga je dan steeds verder naar de eerste collectie.

In augustus 2021 hebben we de eerste collectie gelanceerd. We hadden helaas wel wat vertraging, maar het is wel een heel leuk proces. Het geeft veel voldoening als je eerste collectie ook gelijk goed verkoopt.

Voor Storm Inc hebben we als voordeel dat we onze eigen doelgroep zijn. Daarbij konden we makkelijker bepalen of iets wel of niet in de collectie opgenomen moest worden. We konden onszelf altijd afvragen of we het zelf zouden dragen. Was dat niet het geval? Dan werd het niet opgenomen.

Na de eerste collectie hebben we ook veel feedback gevraagd aan klanten: Hoe zit het? Wat kunnen we voor de volgende collectie nog aanpassen of verbeteren? Hoe zit het na een wasbeurt? Zo maken we de volgende collectie nog beter.

Het is misschien een lastiger proces dan barber. Je zit natuurlijk ook met logistiek en externe partijen. Hoe was dat?
Als kapper is het vooral belangrijk dat je goed kunt knippen. Dat is natuurlijk heel lastig, maar stukje bij beetje word je steeds beter. 

Met een kledingmerk werkt het wel echt anders. Je moet van te voren alles al gefixt hebben voordat je iets op de markt kunt brengen. Dat is best wel een uitdaging. In februari 2021 dachten we dat we wel in juni/juli konden lanceren, wat uiteindelijk augustus werd. 

Je loopt namelijk toch weer aan tegen dingen die niet zo snel gaan, of mensen die afspraken niet nakomen. Maar ook zijn er dingen waar je gewoon nog geen rekening mee hebt gehouden, zoals een fotoshoot.

Het is dus wel een uitdaging om zo een eigen kledingmerk op te zetten, maar daar trekken we juist weer hele waardevolle lessen uit.

Dus de problemen zijn eigenlijk vooral extern, als ik het goed begrijp. Hoe ga je daar mee om?
Ja het is wel lastig. Maar toch moet je gewoon door; keuzes maken en accepteren dat niet altijd alles in een keer goed kan gaan.

We hebben een aantal keer gehad dat leveranciers de afspraken niet nakwamen, of een paar weken te laat leveren. Dan vraag je je af wat je kunt doen. Kun je in de tussentijd een betere leverancier vinden? Zo word je gedwongen om dingen uit te stellen door deze onvoorziene omstandigheden.

In dat kader hebben we ook onze kleding moeten herevalueren: waar staan we voor, wat willen we overbrengen? Daarvan hebben we gezegd: we willen vooral hele goede kwaliteit kleding uitbrengen voor een betaalbare prijs. 

Toen hebben we de keuze gemaakt om kwaliteit niet in het geding te brengen en daardoor een vertraging te accepteren. Wat we absoluut wilden voorkomen, was het uitbrengen van kleding waar we niet volledig achter stonden.

Daardoor was onze timing wel iets minder, omdat onze eerste collectie vooral t-shirts en korte broeken waren en we uiteindelijk lanceerden in augustus. Dus de eerste zomermaanden lagen al achter ons. Maar, we hadden wel een collectie waar we ontzettend trots op waren. En zijn!

Je hebt maar één kans om mensen met je merk kennis te laten maken. Dat is ook onze insteek geweest. We kregen zelfs te horen dat mensen niet hadden verwacht dat de kwaliteit zo goed was voor de prijs waarvoor we het verkochten. Dus het is de vertraging waard geweest, dat dan weer wel.

Storm Inc modellen

Heb je nu voor de tweede collectie andere leveranciers gezocht?
Ja, dat wel. Maar kwaliteit behouden is wel nog steeds onze insteek. We hebben laatst van een nieuwe leverancier samples binnengekregen (test kledingstukken) die kwalitatief heel goed waren. Plus, het contact met de leverancier was ook goed en het werd snel geleverd. Dus voor de tweede collectie ziet het er goed uit!

Storm Inc, je kledingmerk, dat doe je alleen met je vriend van de middelbare school? Of zijn er nog meer mensen bij betrokken?
Ja, we doen dit eigenlijk volledig met z’n tweeën en hebben allebei evenveel aandeel. 

We hebben wel een freelancer in dienst die acht uur per week voor ons werkt aan het grafische gedeelte. Wij hebben tal van ideeën en zij zet het vervolgens zo klaar dat leveranciers en drukkerijen het ontwerp gelijk kunnen printen.

Daarnaast doet ze ook de social media voor ons en dus al het grafische. Het voordeel is dat zij al ervaring heeft in de mode-industrie, waardoor we ook met haar kunnen sparren over concepten. Dat is heel handig.

Storm Inc is vrij klein begonnen, dus we hebben geen leningen en financieringen of ander vreemd geld. Natuurlijk heb je het nog wel steeds over duizenden euro’s, maar het is wel haalbaar om zelf op te zetten. We hebben allebei hard gewerkt en werken er nog steeds naast, waardoor we het geld hadden om deze stap te zetten.

Nu hebben we de eerste collectie gehad en hebben we weer wat bijgelegd, om het merk zo steeds groter te maken. Met iedere collectie willen we het merk groter maken. Daarnaast storten we ook iedere maand een vast bedrag, zodat we dat constant in ons merk kunnen stoppen.

Zo kun je ook budgetten vrij maken om meer te investeren in bijvoorbeeld marketing.

Met de winst die we dan halen uit verkochte kleding en het geld wat we bijleggen kunnen we steeds verder aan ons merk werken, zodat je uiteindelijk geen eigen geld meer in hoeft te leggen.

Het budget, samen met de collectie die je verkoopt, wordt op deze manier steeds groter. Zo kunnen we meer items lanceren, steeds betere kwaliteit verkopen en meer adverteren op Google en social media. 

Je besteedt dus het grafische gedeelte uit. Wat is de gedachte geweest om precies dit gedeelte van je kledingmerk in zo’n vroeg stadium uit te besteden?
Mijn vriend en ik zitten vol goede ideeën, maar zijn allebei niet heel erg grafisch aangelegd. Photoshop en Illustrator enzo zijn voor ons niet weggelegd. Dus het was voor ons wel een makkelijke beslissing om precies dat gedeelte uit te besteden.

En het werkt ook goed voor ons. Iedereen heeft zo zijn kracht. Wij weten onze ideeën onder woorden te brengen en zij vertaalt dat weer naar een grafische uiting. Ze snapt de stijl die wij willen en komt ook zelf met aanpassingen of ideeën. 

Wat vind jij het lastigste aan ondernemen?
Je kunt jezelf er zo makkelijk in verliezen. Dat heb ik persoonlijk heel snel; ik vind alles zo leuk en wil zoveel doen, dat ik het lastiger vind om de focus op één ding te houden. 

Daarin merk ik dat ik keuzes moet maken: je kunt niet alles tegelijk en op twee plekken tegelijk zijn is al helemaal onmogelijk. Uiteindelijk heb ik daardoor wel gekozen om minder te knippen vanwege stage, maar ook omdat ik genoeg tijd over moet houden voor Storm Inc.

Dus eigenlijk het lastigste in mijn ogen is het behouden van de balans tussen werk en privé, omdat je zoveel controle hebt. Je bent al snel 7 dagen per week met werk bezig. Gelukkig word ik er steeds beter in om ook tijd vrij te maken of te houden voor de leuke dingen.

Hoe combineer je je kledingmerk, je barbershop en je stage? En je gaat ook nog ‘s ochtends naar de sportschool: hoe doe jij dit?
Het is soms wel lastig te combineren inderdaad, haha. Ik heb net zoveel uur in een dag als iedereen. 

Om 6:00/6:30 sta ik in de sportschool en daarna ga ik gelijk door naar stage, waar ik tot 17:00 werk. Snel naar huis en eten, om vervolgens van 19:00 tot 23:00 te knippen.

Met school is het eigenlijk hetzelfde. Voor school sporten, naar school, daarna knippen. Op zaterdag sta ik vaak ook ‘s ochtends al in de sportschool en werk ik verder de hele dag aan Storm.

Max de Hertogh in Storm Inc kleding met zijn compagnon

En hoe doe je dat dan met bijvoorbeeld verslagen die je moet maken? Die maak je natuurlijk vaak in je eigen tijd, na school.
In het eerste jaar had ik sowieso veel tijd. Ik had altijd twee dagen per week vrij van school, dus kon ik veel knippen. En de dagen dat ik wel naar school moest, hield ik ‘s avonds vrij om te werken aan schoolopdrachten.

Natuurlijk was het met corona ook nog zo dat ik niet volledig kon knippen, of zelfs helemaal niet, waardoor ik nog meer tijd over had voor school.

Het voordeel van thuis lessen volgen was wel dat alles sneller achter elkaar gepland kon worden. Ik hoefde niet meer te reizen, wat voor mij veel tijd scheelde. Tijd die ik kon besteden aan school, of aan knippen.

Waar ben je het meest trots op als ondernemer zijnde?
Ik denk dat ik vooral trots ben dat ik vanaf heel jonge leeftijd al zo zelfstandig en onafhankelijk was. Misschien nog wel meer eigenlijk dat ik vanaf jongs af aan iets heb gedaan wat ik leuk vond.

Iedereen was altijd aan het klagen over werk en school en alles wat ze nog meer niet leuk vonden in het dagelijks leven. Want alles wat ik deed was leuk en ik verdiende er ook nog eens geld mee.

Het leven van een ondernemer gaat zeker niet over rozen, je hebt toch meer verantwoordelijkheden dan wanneer je voor een baas werkt. Natuurlijk baal ik ook en heb ik ook niet altijd zin. Bijvoorbeeld als iedereen op het strand zit en ik de hele dag aan het knippen ben.

Maar er zitten natuurlijk veel meer leukere kanten aan mijn ondernemerschap.

Is er een bepaalde les of tip die je mee wilt geven aan andere jonge ondernemers?
Je moet altijd zelf de motivatie opbrengen, dus kies iets of doe iets wat je leuk vindt. Als je niet gemotiveerd bent, ga je snel opgeven en maak je het jezelf erg lastig. Dat is het belangrijkste denk ik. 

Zorg dat je die passie hebt!

Heb je nog plannen om je barbershop verder uit te breiden?
Ja zeker. Ik heb nu nog twee jaar school en daarna ben ik klaar. Dan ga ik sowieso meer knippen en Storm Inc verder opbouwen. Zodat ik mijn barbershop en kledingmerk allebei kan opbouwen en zo kijken wat het snelste groeit.

Mijn ultieme doel is wel om een eigen kapperszaak te openen.

Maar naast een barbershop en kledingzaak zijn er nog andere ideeën die ik wil opzetten. Samen met de vriend waarmee ik Storm Inc heb opgezet komen er soms ideeën voorbij die we willen uitproberen zoals winkels of restaurants. We willen alles wel een keertje geprobeerd hebben.

Ik wil alleen nu eerst mijn barbershop en kledingmerk verder uitbouwen, omdat ik weet dat daar potentie in zit. Voor de lange termijn zitten er wellicht nog meer ondernemingen aan te komen.

Is er iemand die jou heel erg inspireert als ondernemer zijnde?
Ja, sowieso mijn opa en oma en mijn vader.

Mijn opa en oma zijn begonnen in een tijd dat er niks was, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben een bedrijf opgestart met het kleine beetje spaargeld dat ze hadden en hebben altijd hard gewerkt. Ze hebben er altijd het beste van gemaakt en constant geïnvesteerd in het bedrijf. Oftewel: in je onderneming (en jezelf) geloven en ervoor gaan! Er het beste van maken en altijd je best doen.

Maar Jeroen, eigenaar van Rinkel, is ook wel een voorbeeld voor mij gebleken. Hij onderneemt op een hele nieuwe manier en is altijd op zoek naar groeimogelijkheden, wat in mijn ogen heel goed is. Ik snap dat je tevreden kunt zijn met het grote klantenbestand van Rinkel nu. Maar je bent ook altijd hongerig naar iets nieuws: nieuwe klanten en nieuwe mogelijkheden. Dat zie ik bij hem ook terug.

Je gebruikt Rinkel zelf nog niet, maar in welk opzicht, nu je weet hoe ons product werkt, zou je het zelf gaan inzetten voor je ondernemingen?
Voor mij is het belangrijk dat ik zelf kan bepalen wanneer ik wel en niet bereikbaar ben en tegelijkertijd de professionaliteit behoud. Professionaliteit natuurlijk met een regionaal nummer voor mijn barbershop en een 085 nummer voor Storm. 

De openingstijden functie is voor mij ook ideaal. Zo krijg ik niet meer dat ik om 23:00 nog gebeld word, of dat ik op mijn privé WhatsApp berichtjes krijg over waarom ik niet snel genoeg op hun zakelijke vraag reageer.

Ik heb het alleen nog niet omdat ik me nu volledig wil focussen op mijn stage. Daarna ga ik mijn barbershop en kledingmerk verder uitbouwen en word ik zeker klant!


We spraken met

Stagiair Marketing bij Rinkel

Max de Hertogh

Geboren in 2001
Begon met knippen in 2014
Had in 2019 een visbezorgdienst
Lanceerde Storm Inc in 2021