Spotlight: Coloured Goodies - Waar doorzettingsvermogen het sleutelwoord is


Rinkel collega Janine
Janine Wilbrink
update: 11 maart 2021

Bij Rinkel zijn we enorm trots op al onze klanten: hardwerkende ZZP’ers, ondernemers en teams die vol overtuiging onze diensten gebruiken. Om zo onder andere de bereikbaarheid te vergroten en professioneler over te komen. Deze keer nemen we je mee in het verhaal van Ellen Brudet, eigenaresse van Coloured Goodies in Amsterdam. Zij is bereikbaar op een landelijk 085 nummer. Wanneer zij in de winkel staat, wil ze telefonisch bereikbaar blijven. De functionaliteiten van haar Rinkel abonnement sluit precies aan op haar wensen. Met als favoriet: de openingstijden-functie.

Hoe kwam je op het idee om Coloured Goodies op te richten?
Het idee is eigenlijk al in 1966 ontstaan. Mijn vader is van Surinaamse afkomst en mijn moeder is Nederlandse. En ik? Ik ben een trots dubbelbloedje. Omdat mijn moeder wilde dat ik mij kon relateren aan de poppen waar ik mee speelde, was ze op zoek naar een donkere pop. Geloof me: die waren lastig te vinden. Pas toen ik 9 jaar oud was vond mijn moeder er een. Alleen toen was ik er al niet meer in geïnteresseerd. 

Toen ik later zelf zwanger werd viel voor mij ook het kwartje. Er is niets te vinden voor een donkere baby: nog geen wenskaart of speelgoed. En hoewel ik direct wist: dit moet er komen, heb ik niet direct de stap gewaagd. Ik zag mezelf nog niet als ondernemer en had ook nog een fulltime baan.

Ellen Brudet van Coloured Goodies voor haar winkel

Wat veranderde er dat je de stap uiteindelijk wel hebt gezet?
In 2006 heb ik de eerste stap gezet door deel te nemen aan ‘Women at Work’: een vrouwen empowerment-cursus die zich richt op ondernemerschap en je begeleidt bij het vormen van je idee. Hier is ook de naam Coloured Goodies ontstaan én mijn motivatie om de stap te maken als ondernemer. Zo ben ik aanvankelijk begonnen met het maken van geboortekaartjes naast mijn baan.

Het ging alleen niet direct voor de wind. Mijn gezondheidsproblemen maakten het ondernemen niet eenvoudig. Ik heb namelijk COPD, een longziekte, waardoor ik nog maar 31% van mijn longinhoud heb. Hoewel het een lastige periode was in mijn leven, is het ook een ontzettende eyeopener geweest: ik was niet mijn ziekte. Ik was gewoon Ellen! En positiviteit is waar het om draait, want ik kan met COPD gewoon 100 worden.

Van marktkraam naar fysieke winkel
Tegen het advies van mijn artsen in startte ik met de verkoop van mijn producten op de markt in Amsterdam. Maar: ik heb het wel gedaan en het is me gewoon gelukt. Mijn shirtjes met de tekst ‘Moksi baby’ of slabbetjes met teksten als ‘Geef mij maar roti’ sloegen vrij snel aan en wat was ik daar trots op! Dat ik beloond werd voor mijn doorzettingsvermogen gaf me alleen maar meer energie.

In het begin heb ik alles zelf gefinancierd: elke euro heb ik dan ook terug in de zaak gestopt en iedere euro moest ik omdraaien. Pas in 2016, toen ik mijn fysieke winkel oprichtte heb ik een lening van €10.000 afgesloten om de winkel te vullen. Maar dat geld was zo op!

Ellen Brudet van Coloured Goodies in haar winkel

Hoe was het om een fysieke winkel te starten?
Een fysieke winkel is wel andere koek dan een webshop. Het ging dan ook echt niet vanzelf. Er komt veel bij kijken wanneer je een fysieke winkel opent. Dit maakte het lastig, maar ook enorm leerzaam. Nu weten mensen onze winkel in Amsterdam goed te vinden en hebben we sinds de opening onze omzet en winst verhoogd. Je kunt dus wel stellen dat een fysieke winkel voor ons een goede stap is geweest! 

Heb je ook de ambitie om een tweede winkel op te richten?
De ambitie zeker, maar dat is zeker niet onze focus. Deze winkel is echt de basis en we richten ons voornamelijk op de online verkoop. Daar is voor ons de meeste winst te behalen. Daarnaast zijn we ook nog steeds de enige fysieke winkel in Europa met een passend aanbod voor mensen van alle achtergronden! Hierdoor is er al enorm veel aandacht voor ons concept. Zowel in Nederland als het buitenland. 

Run je de hele onderneming alleen?
Sinds 2016 werk ik samen met mijn man in de winkel en sinds het najaar van 2020 heb ik een bedrijfsleidster aangenomen. Zij focust zich vooral op het aanbrengen van structuur. Bijvoorbeeld in de productie van poppen of inkoop van stoffen. Met haar komst hopen we binnenkort de volgende stap te realiseren: de Coloured Goodies franchise! We willen aan Nederland laten zien dat we meer zijn dan een poppenwinkel. Coloured Goodies is echt een filosofie en verdient meer podium dan alleen in Amsterdam!

Ellen Brudet van Coloured Goodies in haar winkel bij een pop

Wat is je einddoel?
Mijn allergrootste droom is dat we een Bijenkorf-formaat pand hebben waar allemaal gekleurde ondernemers een luxe plek kunnen huren. We zetten nu al stappen in de goede richting om dit te gaan realiseren, dus ik weet zeker dat dit me gaat lukken ook!

Wat is het geheim van je succes wat je graag aan ondernemers wilt meegeven?
Je moet doen waar je passie ligt. Het gaat om de energie en de kracht die je haalt uit wat je doet. Die kracht die ik krijg van mensen en kinderen gelukkig maken met mooie producten: daar haal ik mijn geluk en inspiratie uit. Dan komt het doorzettingsvermogen en je gedrevenheid om je bedrijf te laten slagen vanzelf!

Wat ik ook heel belangrijk vind, is dat je bovenal in jezelf moet geloven. Er zullen altijd sceptici zijn, ook bij mij was dat het geval. Maar ik ben altijd blijven geloven in mijn merk, mijn visie en mijn product! Laat je niet tegenhouden door een (fysieke) beperking, ook met een handicap kun je ondernemen. Kijk naar mij! 

Ondernemen is niet makkelijk. Het is iedere dag hard werken. Maar voor mij, en ik weet heel veel ondernemers met mij, is het het absoluut waard. Ik ben enorm trots op waar ik nu sta met Coloured Goodies en ben nog lang niet klaar met ondernemen!


Ben jij ook geïnspireerd door het verhaal van Coloured Goodies? Lees dan vooral ook ons andere blogs, speciaal gericht op de (startende) ondernemers. Vol ondernemerstips en veel inspiratie! ↓↓