Meet the Team: Silvina van Dam


Rinkel collega Omri
Omri Walstra
update: 06 oktober 2022

Maak kennis met Silvina van Dam. Lead Marketeer voor Rinkel in Spanje, werkend vanuit ons eerste internationale kantoor in Barcelona!

Sinds mei 20122 is onze Silvina druk bezig geweest met het lanceren van Rinkel in Spanje. Marktonderzoek, bureaus benaderen en de website vertalen naar het Engels en het Spaans.

Silvina mixt gewoon graag dingen door elkaar. Of het de twee kantoren zijn of ingrediënten in de keuken. Daar over gesproken, Silvina is zelf ook een recept met alle ingrediënten; geboren in Costa Rica, opgevoed in Argentinië door een Argentijnse moeder en een Nederlandse vader, en gewoond hebben in heel veel andere landen zoals Australië, Mexico en nu Spanje. Ze is soort van de VN van Rinkel!

Maar wie is Silvina en wat drijft haar? Blijf lezen om de antwoorden te vinden.

Collega Silvina in Thailand

Wat is het eerste waar mensen aan denken als ze jouw naam horen?  
In Argentinië, waar mijn moeder vandaan komt en ik ben opgegroeid, is de naam niet zeldzaam. Voor de rest van de wereld is dat anders. 

Veel mensen noemen me Silvia of Silvana, wat mensen blijkbaar lezen als ze mijn naam zien. Ik heb ooit ook een baas gehad die me voor zo’n 3 maanden Silvani noemde. Ik werd zo moe van het continue corrigeren dat ik mezelf uiteindelijk gewoon begon voor te stellen als Silvani aan collega’s. 

Heb je een bijnaam op kantoor?
Nog niet! Maar ik ben benieuwd wat de collega’s kunnen verzinnen!  

Wat doe je precies bij Rinkel? 
Ik ben de marketing lead voor Rinkel Spanje. Ik was ingehuurd om ons fantastische product te lanceren in het land van flamenco en jamon, waar ik erg enthousiast van werd. Ik werk ook samen met de rest van het marketingteam aan de internationale uitbreiding van Rinkel.  

Maar mijn hoofdtaak is om het Rinkel merk te introduceren aan de Spaanse markt. Ik heb dus mijn handen vol gehad aan het overzien van de vertaling van de Rinkel website. Eerst van Nederlands naar Engels en daarna naar Spaans. Ik doe ook onderzoek naar de Spaanse markt, zodat de uitbreiding zo soepel mogelijk verloopt.

Welk probleem of frustratie van klanten los je het liefste op? 
Omdat het mijn taak is om het product te lanceren in de Spaanse markt denk ik dat mijn eerste zorg is om aan hen uit te leggen wat Rinkel kan doen voor ondernemers en teams. Hoe Rinkel hun levens makkelijker maakt en werk nog efficiënter. 

Zodra we onze eerste klanten hebben gaan we hard werken om hen de geweldige service te geven waar onze huidige klanten uit Nederland en België gewend aan zijn. Zo helpen we ondernemers om het onderste uit de kan te halen!

 Wat vind je het leukste aan werken bij Rinkel? 
De autonomie en het vertrouwen wat ik van mijn collega’s krijg, de flexibiliteit en de fantastische werkomgeving. Het voelt alsof ik een ondernemer ben die werkt met gelijken in plaats van een werknemer in een hiërarchische organisatie.

Wat vind je het leukst aan Team Marketing?
Mijn collega’s van marketing zijn gezellig, geduldig en ondersteunend. Tegelijkertijd zijn ze super bekwaam, georganiseerd en efficiënt zonder iemand een gestrest te laten voelen, wat ik heel erg waardeer.

Heb je een ‘lifehack’ om te kunnen blijven focussen? 
We hebben een prachtige kantoorruimte dicht bij het strand in Barcelona en ik vind dat ons team een heel goed balans heeft in praten en delen. Daarnaast kunnen we ook stil en respectvol naar elkaar blijven, zodat we allemaal kunnen focussen op ons werk. 

Thuis heb ik het geluk dat ik een eigen kantoortje heb. Deze heb ik zelf ontworpen aan het begin van het jaar, zodat ik in alle rust kan werken zonder afleiding. 

Mijn beste truc om gefocust te blijven is door op de juiste momenten te pauzeren. Zo heb ik genoeg energie en raak ik nooit in een uitgeblust. Gelukkig maakt de flexibele werkomgeving bij Rinkel dit mogelijk!  

Wie inspireert jou?  
Iedereen die iets nieuws probeert te leren, uit hun comfortzone stapt of toe kan geven dat ze iets helemaal niet weten. Daarnaast inspireren mensen mij die zich nog steeds verwonderen over aspecten uit het leven, of stil staan bij de kleine dingen. 

Tegenwoordig heb ik weinig momenten waar ik me verrast voel bij dingen die ik zie of ervaar. Mensen die die nieuwsgierigheid en verwondering (zoals die van kinderen) wel hebben inspireren mij heel erg. 

Wat is je favoriete quote?

The key is to keep company only with people who uplift you, whose presence calls forth your best

Epictetus

Ik probeer me in te leven in mensen die anders zijn dan ik maar ik ben op een punt in mijn leven waar ik negatieve mensen probeer te ontwijken. Ik omring mezelf met een positieve energie. Mensen die, zoals de quote zegt, mij inspireren om de beste versie van mezelf te zijn. 

Wat is je favoriete kantoor gezegde?
Nog meer dan de uitspraken op kantoor, hou ik van het gebruik van emojis op Slack (ons communicatieplatform). Iedereen heeft zijn eigen emoji (sommige mensen meer dan één) en ik moet altijd lachen om te zien op welke onverwachte plekken en momenten ze worden gebruikt.  

Zelfs als we online aan het werk zijn voelt het alsof we allemaal werken en lachen samen. 

Als je een dag iemand anders kon zijn, wie zou dat zijn en waarom?
Hmm... Hier heb ik nog nooit over nagedacht eigenlijk. Ik zou het niet erg vinden om een rockster te zijn voor één dag. Iemand met talent die iedereen om zich heen kan enthousiasmeren. Iemand die van plek naar plek reist en waarvoor alles wordt geregeld.  

Als werkende moeder zou ik het niet erg vinden als iemand anders één dag alles voor mij organiseert. Gewoon alles krijgen wat ik wil door er gewoon om te vragen. Klinkt goed! 

Wat is jouw archetype?  
Zoals gewoonlijk meten we de identiteit van ons teamlid met de archetype test. Het blijkt dat Silvina – of Silvani voornamelijk intellectueel is met gelijke delen explorer en advocate.  

Dat betekent dat ze iemand is die altijd wat interessants te vertellen heeft en niet bang is om dit te doen, zelfs als ze in de minderheid is.  

Maar iedereen die met Silvina heeft gewerkt is het er mee eens dat ze ook heel veel kenmerken van de verzorger deelt. Wanneer ze niet voor de kinderen thuis aan het zorgen is, doet ze dat voor de collega’s. Door bijvoorbeeld gebakken taarten mee te nemen naar kantoor, als een echte kantoor moeder. (Niet aan Rinkel Rotterdam vertellen!)  

Collega Silvina op de markt in Thailand

Wat is je favoriete vakantiebestemming?  
Oef, da’s een moeilijke keuze. Ik heb veel geluk dat ik de kans heb gehad om zo veel te reizen in mijn leven. Ik hou voornamelijk van groene en tropische bestemmingen zoals Thailand, Costa Rica en Australië. Deze plekken heb ik allemaal meerdere keren bezocht en zou ik zeker opnieuw bezoeken.  

Ik hou ook heel erg van road trips. Ik zou heel graag één lange road trip willen doen door het noorden van Spanje (het groene deel van het land) en misschien de VS. 

Wat is je favoriete drankje? 
Dat hangt van de tijd van de dag af!

In tegenstelling tot mijn collega Janine hou ik heel erg van Aperol Spritz, dus dat zou mijn keuze zijn voor een avond. Voor een cocktail kies ik voor een een Moscow Mule en mijn go-to voor een avondje uit is een gin-tonic. 

Ik noem alleen maar alcoholische dranken omdat ik niet echt frisdrank drink. Mijn go-to op de dag is gewoon water. Ik ben ook niet zo’n koffiedrinker, ik haat thee. Thee is alleen voor wanneer ik ziek ben. 

Wat doe je in je vrije tijd?  
Ik ben een fan van alle dingen die met eten te maken hebben. Ik kook veel, ik bak, ik probeer vaak nieuwe recepten te maken en ik hou van uit eten gaan. Hoe gekker en meer het buiten de norm valt, hoe beter.

Ik hou ook van fine dining. Als ik het geld had zou ik elk weekend naar een Michelin-ster restaurant gaan. Dat is voor mij echt kunst.

Ik besteed ook veel tijd als gastvrouw thuis en aan het bezoeken van vrienden. Tijd besteden met vrienden is heel belangrijk voor mij.

Een gevoel van gemeenschap en sociale doelen is ook altijd belangrijk geweest voor mij. Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan, momenteel ben ik heel erg betrokken bij de school van mijn kinderen. De school is openbaar en heeft veel liefde en ideeën van de families nodig.

Ik hou van lezen, maar ik heb niet genoeg energie/tijd om zo veel te lezen als ik voorheen deed. En ik had gewild dat ik kon zeggen dat ik van sporten hield, maar dat kan ik gewoon niet. Ik heb heel veel verschillende sporten geprobeerd: dit was mijn manier van uit mijn comfortzone te stappen. Ik heb gehockeyd tot mijn 18e, ik speelde softbal, ik doe yoga en ik heb geprobeerd te skiën en te surfen.

Maar het enige wat ik echt oprecht leuk vond was beachvolleybal, dit komt omdat ik heel competitief ben en ik hou van teamsport.

Wil je nog wat anders delen?
Ik kan “Ik spreek deze taal niet” in 10 verschillende talen zeggen wat, zoals je waarschijnlijk al denkt, super nuttig is (not)! Ik ben zelfs zo veel aan het jongleren met verschillende talen thuis en op kantoor dat ik regelmatig de verkeerde taal op de verkeerde momenten spreek. Dat is de keerzijde van een mix van alles zijn denk ik. 

Oh, en ik kan geen zip lock zakjes dichtmaken.