Meet the team: Raquel Fernández


Jolijn Buitelaar
update: 12 december 2023

Maak kennis met Raquel Fernández, onze getalenteerde Software Engineer. Afkomstig uit Andalusië, bracht Raquel haar passie voor Engineering naar Duitsland voordat ze terugkeerde naar Spanje, maar wel met een wending: ze werkt nu voor Rinkel Nederland.

Kijk met ons mee terwijl we haar reis van Zuid-Spanje naar de wereld van technologie in Europa verkennen en ontdek hoe ze bijdraagt aan het succes van Rinkel met haar unieke expertise.

Blijf lezen om meer te weten te komen!

Wat doe je precies bij Rinkel?
Ik begon samen met Andrey met het ontwerpen van nieuwe functies voor de Webphone. Maar op dit moment werken we aan het herontwerpen van het platform, wat erg spannend is en geweldig zal worden.

Wat is het eerste waar mensen aan denken wanneer zij jouw naam horen?
Ik heb geen idee, maar ik hoop dat iedereen aan een aardig persoon kan denken met dezelfde naam! Soms, als een niet-Spaanssprekende persoon mijn naam niet goed kan uitspreken, vertaal ik het naar ‘Rachel’ om het makkelijker te maken. Ik denk dat de meest beroemde Rachel die we allemaal kennen uit Friends is, een show die ik leuk vind en aanbeveel!

Heb je een bijnaam op kantoor?
Kennelijk heb ik de bijnaam ‘Conguito’. Conguito is een bekende snack van chocolade in Spanje, maar het was ook de naam van mijn zwarte kat die ik had toen ik jonger was. Ik was echt verliefd op die kat en gebruikte zijn naam vaak als wachtwoord. Het is geen veilig wachtwoord, maar ik gebruik het nog steeds voor testaccounts of onbelangrijke zaken.

Wat vind je het leukste aan werken bij Rinkel?
Ik vind het leuk hoe iedereen overal bij wordt betrokken en dat elke mening telt, ongeacht je expertise, omdat we uiteindelijk allemaal klant kunnen zijn!

Ik was verbaasd over hoe gehoord ik me voelde sinds mijn allereerste dag; ik droeg gelijk al bij aan Rinkel met mijn ideeën. Ik denk dat dit essentieel is om je echt een onderdeel van een product te voelen en om verder te willen gaan dan het vereiste.

Ook waardeer ik het dat de CEO en CTO zelf ook ontwikkelaars zijn en veel waarde hechten aan het goed doen in plaats van snel, het is zo verfrissend! Het geeft je echt de tijd om te leren en jezelf en het product te verbeteren.

Wat vind je het leukste aan Team Engineering?
Ik vind het fijn dat je altijd iemand hebt die je ondersteund en helpt wanneer dat nodig is. Bovendien kun je veel leren van je collega’s, wat erg leuk is en soms noodzakelijk, als je op afstand werkt!

Heb je een ‘lifehack’ om te kunnen blijven focussen?
Wat mij het meest helpt, is een routine hebben. Ik hou ervan om een kop koffie of thee te pakken, mijn bureau klaar te maken en mezelf comfortabel te maken. Meestal kan ik dan goed werken zonder afleidingen.

Voor de dagen dat dit niet genoeg is, gebruik ik de Pomodoro-techniek! Zet jezelf slechts 25 minuten aan het werk, je zult waarschijnlijk toch gefocust zijn en meer doen dan dat, en daarna heb je een korte pauze om even op te staan, je katten (of honden) te aaien… En herhaal!

Als je veel dingen in je gedachten hebt, schrijf ze dan op een lijst en plan een tijd later op de dag om ze aan te pakken.

Wie inspireert jou?
Het is waarschijnlijk heel cliché om dit te zeggen, maar als ik één persoon moet kiezen die mij dagelijks inspireert is het mijn man! Hij weet alleen waarde te hechten aan de dingen die er echt toe doen, en omdat ik best snel van een mug een olifant kan maken helpt hij mij telkens weer om perspectief te krijgen en ‘problemen’ te bagatelliseren. Wat mijn leven een stuk makkelijker maakt.

Ik vind wel dat ik ruimdenkend ben, en zo nu en dan vind ik het leuk om na te denken over wat andere mensen doen, hoe zij over dingen denken. Ongeacht hoe verschillend ze zijn van mij, gewoon om te overwegen of ik het beter zou kunnen doen en wat ik anders nog van hen zou kunnen leren.
 

Wat is je favoriete qoute?
Deze quote vind ik leuk:

Wees de verandering die je in de wereld wilt zien

Deze quote wordt toegeschreven aan Gandhi, wat ik niet wist vóór dit interview haha.

Het kan een spirituele betekenis hebben, maar voor mij is het veel praktischer. Het gaat om het goede voorbeeld geven. Wees vriendelijk, doe andere niet aan wat jij niet wilt dat anderen jou aandoen (oh, hier is ook Confucius!), laat dingen/ plaatsen achter zoals jij ze zou willen aantreffen. Support niet wat verkeerd is, etc.

Wat is je favoriete kantoor gezegde?
“Daar hebben we niet per se een meeting voor nodig”.

Het is natuurlijk niet iets wat je elke dag hoort en we hebben wel meetings als dat nodig is, maar ik vind het wel fijn om de overbodige te vermijden.

Wat is jouw archetype?
Raquel is 36% Intellectueel. Ze is de typische gast van een feestelijk etentje. Interessante vragen en doordachte debatten zijn haar kenmerken. Raquel is ook 32% Explorer. Explorers zijn aangetrokken tot het onbekende, of het nou de hymalaya piek is of een onbereisd pad, en ze verlangen naar avontuur. Ze gaan op reis, niet op vakantie. Als laatste is Raquel 32% Visionair. De Visionair is geïnteresseerd in nieuwe manieren van kijken, oplossingen die nog moeten worden bedacht, en producten die nog moeten worden gebouwd.

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
Ik heb echt geluk gehad bij het kiezen van vakantiebestemmingen omdat ik tot nu toe altijd van de plaatsen heb genoten en graag naar alle plekken terug wil komen!

Dus, ik noem de laatste plek waar ik ben geweest: Lanzarote, het eiland van de 1000 vulkanen! Het is geweldig hoe je precies kunt zien wat er zoveel jaren geleden is gebeurd, gewoon aan de hand van het landschap. Ook zijn de stranden geweldig, en het weer is het hele jaar door aangenaam!
 

Wat is je favoriete drankje?
Thuis drink ik voornamelijk water, maar als ik uit ga, drink ik graag ijsthee of zelfgemaakte vruchtenlimonade!

Over het algemeen houd ik niet van koolzuurhoudende dranken, zelfs geen bier, sorry!!

Ook wordt een avond met sinaasappelmargarita ’s langzamerhand een traditie met mijn vrienden wanneer we iets te vieren hebben.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik hou ervan om met vrienden af te spreken en aan sport te doen, zoals duiken, klimmen, trektochten maken, zwemmen, Netflixen… Als ik dat niet doe, hou ik van knutselen of puzzels terwijl ik naar true crime luister.

Heb je nog een leuk feitje wat je wilt delen?
Ik wist niet altijd al dat ik een ontwikkelaar wilde worden. Ik feite heb ik gestudeerd om Engels leraar te worden! Het was een studie van 5 jaar, en toen ik het afrondde realiseerde ik me dat ik niet gelukkig was met mijn beslissing.

Ik was echt bang om van koers te veranderen, omdat ik eigenlijk moest stoppen met studeren en beginnen met werken. Maar toch deed ik het, ik bleef nog twee jaar studeren en het is het beste wat ik ooit had kunnen doen, want nu ben ik echt gelukkig. Dus, als je het mij zou vragen, is het nooit te laat om je koers te veranderen en te doen wat je echt wilt.