Meet the Team: David Cruz


Rinkel collega Janine
Janine Wilbrink
update: 09 maart 2023

Deze keer in #MeetTheTeam bij Rinkel: David Cruz. Werkend vanuit de bergen in de omgeving van Madrid is David in augustus 2022 bij Rinkel gekomen als Netwerk Engineer. En in die paar maanden zijn waarde al 10 keer bewezen! Daarom ook draagt hij nu de titel "Probleem oplosser", een welverdiende reputatie.

Hoewel je soms zou denken dat David meer Nederlander is dan Spanjaard, met zijn voorkeur voor koud weer, zal hij altijd een trotse Spanjaard blijven. Daar hoort natuurlijk ook heel veel humor bij: met zijn briljante tactiek om kleine foutjes te vermommen als grapjes is zijn gevoel voor humor altijd aanwezig. Of dat nu via ons interne communicatieplatform Slack is, of wanneer hij in Rotterdam is.

Wat doe je precies bij Rinkel?
Ik ben systeem administrator. Dat betekent dat ik alle technische infrastructuur van Rinkel beheer en de developers help met het uitrollen van nieuwe functies en updates. Oftewel: ik ben verantwoordelijk om er voor te zorgen dat alle systemen blijven draaien zoals ze moeten. En jij dus kunt blijven bellen, de Webphone kunt gebruiken en überhaupt onze website kunt bezoeken!

In december kwam ik over van Madrid naar Rotterdam, om samen met Mike de nieuwe servers en databases te installeren, ook dat is één van mijn verantwoordelijkheden. Met deze nieuwe servers & databases kunnen we over een lange termijn nog meer klanten bedienen en werken onze systemen nog sneller dan we al deden. Klaar voor de toekomst!

Behalve het onderhouden van onze netwerken en systemen is het mijn taak om te zorgen dat ons netwerk 100% veilig is. Daarover gesproken... nu je dit toch leest: misschien is het tijd om je wachtwoord te vervangen?

Wat is het eerste waar mensen aan denken wanneer zij jouw naam horen?
Als systeem administrator (en probleem oplosser) wil je mijn naam eigenlijk niet tegenkomen. Vaak is dan het eerste wat er wordt gedacht: "Oh nee, wat is er aan de hand?"

Vervolgens als er dan duidelijk is wat er aan de hand is, en het zijn problemen op de website of een ander technisch probleem, hoor ik vaak: "David regelt het wel!"

Oftewel: mijn naam wordt vaak geassociaeerd met problemen & het oplossen daarvan. Maar ook angst. Als je mij op stel en sprong nodig hebt zijn waarschijnlijk de poppen aan het dansen.

Heb je een bijnaam op kantoor?
“Deadlock David". Jesper heeft me er zelfs een shirt van gegeven in december!

Een 'deadlock' is een gezegde binnen development en ontstaat wanneer iedereen uit een systeem wordt gesloten en niemand er meer in kan. Vrij in het begin dat ik bij Rinkel werkte, hadden wij een deadlock veroorzaakt door wat problemen in de database.

Inmiddels is dat probleem natuurlijk opgelost maar speelde ik daar wel een grote rol in. Zodoende ontstond de bijnaam "Deadlock David".

Wat vind je het leukste aan werken bij Rinkel?
Ik ben eigenlijk de enige in het hele bedrijf die volledig vanuit huis werkt. Barcelona-Madrid is namelijk niet helemaal te doen met de auto iedere dag. In eerste instantie was ik bang dat dit de integratie in het team wat lastiger zou maken, dat je wat minder verbinding hebt met collega's. Maar niets bleek minder waar, al sinds het begin van Rinkel was ik direct onderdeel van het team.

Inmiddels stromen de projecten er uit, met alle dingen die we samen doen!

Verder vind ik de sfeer gewoon echt top. In december bezocht ik het kantoor in Rotterdam om de servers te installeren. Toevallig was het ook de periode waarin we de jaarlijkse Kerst-afsluiter vierden met het team. Het was echt ontzettend gezellig, ook al was ik er maar een weekje. Het maakt hier niet uit of je in Team Development zit, of Team HR. Je hebt contact met iedereen.

Wat vind je het leukste aan Team Development?
Spanjaarden staan bekend om hun no-nonsense gevoel voor humor. Dat valt niet altijd 100% goed in andere landen heb ik gemerkt.

Gelukkig is dat binnen Team Development geen probleem, want iedereen lacht om mijn grappen. Al merk ik dat onze humor intern ook gewoon goed overeenkomt.

Daarbij hebben ze me ook nog niet weggestuurd, zelfs niet toen ik ze per ongeluk naar de beruchte '/dev/null' stuurde, ook wel het zwarte gat van systeem administratie genoemd. Alles wat je daar naar toe 'stuurt' om het zo te zeggen, wordt in ontvangst genomen maar compleet genegeerd. En krijg je dus een leeg bestand terug. Oeps.

Heb je een ‘lifehack’ om te kunnen blijven focussen?
Ik werk vanuit huis en voor mij is het makkelijk om de focus te bewaren hier. Het is een verassend fijne ervaring sinds ik heb geleerd dat ik af en toe gewoon moet stoppen.

Alles even laten vallen en een kleine pauze nemen van 5 minuten en dan in ultra focus modus terug komen!

Thuiswerken helpt daar heel erg mee, maar als ik op kantoor werk is daar ook alle ruimte voor. Dus om heel eerlijk te zijn heb ik nog nooit echt problemen gehad dat ik niet gefocust kon werken.

Wie inspireert jou?
Hmm... Ik denk dat dat John Carmack moet zijn voor mij als developer. Dat is een pionier van 3D programmering en investeerder.

Je kent hem misschien wel als één van de oprichters van Oculus. Het eerste bedrijf dat er echt in slaagde om wat succesvols te maken in de virtual reality game wereld.

Zijn werk is erg inspirerend voor mij. Hij is geniaal in programmeren en wiskunde, al heeft hij zijn school niet afgemaakt. Hij leerde gewoon door te werken aan zijn projecten. Dat is naar mijn mening ook de beste manier om te leren.
 

Wat is je favoriete quote?
Ik vind deze quote mooi omdat het omschrijft hoe wij altijd leren. Als developer die altijd aan het leren is blijft deze quote echt bij mij hangen. Maar het is ook gewoon een goede filosofie om overal toe te passen.

Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.

Mahatma Gandhi

Wat is je favoriete kantoor gezegde?
“Godspeed”.

Dat is iets wat we binnen Team Development op Slack, ons interne communicatieplatform, zeggen wanneer we iets riskants doen of iets waarvan we niet kunnen voorspellen hoe het gaat aflopen.

Voordat ik kwam werd het al veel gebruikt, dus het gaf direct een gevoel van herkenbaarheid. Sindsdien ben ik de zin zelf ook steed vaker gaan gebruiken!

Het is onze Developmer manier om iets te zeggen als: "Veel succes" of "Ik zie je aan de andere kant".

 

Als je een dag iemand anders kon zijn, wie zou dat zijn en waarom?
Ik zou het niet erg vinden om Conan the Barbarian (de David Schwarzenegger-versie) te zijn voor een dag.

Ik denk dat dat ook gewoon geldt voor alle Schwarzenegger characters. Dus ik zou niet klagen als ik een dag Dutch van Predator kon zijn of de T-800 van Terminator.
 

Wat is je archetype?
Net als alle andere collega's, hebben we David ook gevraagd de archetype-quiz in te vullen.

David is 42% intellectueel en 33% zorgdrager. Dat betekent eigenlijk dat wanneer logica toegepast kan worden, David kan helpen. En waar dat niet kan, doet David wat hij kan om te steunen. Hij is goed in het stellen van de juiste vragen en oprecht luisteren naar je antwoord.

Perfect voor een probleemoplosser van Team Development. Zijn archetype plaatst hem in de zelfde categorie als Neil deGrasse Tyson en Angelina Jolie. 

 

Wat is je favoriete vakantiebestemming?What’s your favorite holiday destination?
Mijn favoriete plek is Asturias, een provincie in Noord-Spanje.

Als ik op één plek voor de rest van mijn leven moest blijven zou het daar zijn. Het is echt ongelofelijk als je de foto's ziet. Je zou niet verwachten dat je zulke landschappen kunt vinden daar.

Ik hou ook heel erg van wandelen en dat gaat natuurlijk perfect samen met prachtige paden, waar Asturias er meer dan genoeg van heeft.
 

Wat is je favoriete drankje?
Dan moet ik voor een klassieker gaan: bier.

In gematigde hoeveelheden natuurlijk, maar ik hou gewoon van ontspannen en kletsen met collega's met een biertje erbij.
 

Wat doe je in je vrije tijd?
Deze dagen lees ik graag, of speel ik gitaar. En soms ga ik even werken aan wat development projecten buiten de werkuren.

Maar waar ik het meest van geniet is wandelen of fietsen door de bergen dichtbij mijn huis.
 

Wil je nog wat anders delen?
De meeste mensen die ik ken noemen mij wat anders dan David. Mijn bijnaam is altijd "Kitai", alleen bij Rinkel noemen ze me nog "David".

Maar het is als een virus: zodra één keer "Kitai" wordt genoemd, merk ik dat niemand me meer David noemt. En ik ben oprecht fan van "Deadlock David", dus ik hoop dat we die erin kunnen houden.