Meet the Team: Anja Sejfic


Rinkel collega Janine
Janine Wilbrink
update: 28 juli 2022

We stellen je graag voor aan Anja Sejfic, die naast Team HR, ook nog een lid van Team alles & overal is. Ze woont in Barcelona maar is ook om de maand in Rotterdam. Tenminste, als ze niet al bergen aan het beklimmen is.

Als onze HR Business Partner spreekt Anja dagelijks vrijwel alle Rinkel medewerkers.  Of het nu in het Nederlands, Spaans of Engels is: Anja kan het allemaal! Of toch liever een gesprek in het Bosnisch? Ook dat gaat haar zonder moeite af. En misschien zelfs een woordje of twee in het Zweeds.

Maar wie is Anja? En hoe ervaart zij het als eerste officiële HR medewerker bij Rinkel?

We hebben haar het hemd van het lijf gevraagd. Lees dus gauw verder!

Anja met een olifant

Wat is het eerste waar mensen aan denken wanneer zij jouw naam horen?
Momenteel woon ik in Barcelona, Spanje. Zodra Spanjaarden mijn naam ergens zien staan, lijken ze te denken ”Hoe spreek ik dit uit...?!” En dan kijk ik eigenlijk hoe ze dat proberen uit te vogelen, haha. Mijn naam komt hier namelijk niet veel voor. Of nou ja, eigenlijk helemaal niet. Maar dat maakt het voor mij wel leuk om te zien wat Spanjaarden ervan proberen te maken.

In Nederland, waar ik het grootste gedeelte van mijn leven heb gewoond denken mensen niet twee keer na bij mijn naam. Hier hoor je de naam Anja best vaak.

Maar ik ben geboren in Bosnië. Destijds dacht mijn  moeder dat ze  me een hele unieke en exotische naam had gegeven. Ze had alleen geen  idee dat we in Nederland zouden belanden, waar “Anja” helemaal niet exotisch is.

Maar het was ten minste nooit moeilijk voor Nederlanders om mijn naam uit te spreken!

Heb je een bijnaam op kantoor?
Ik denk het niet! Misschien ben ik de eerste op kantoor zonder bijnaam… moet ik me zorgen maken?

Wat doe je precies bij Rinkel?
Ik doe eigenlijk alles wat te maken heeft met HR en mensen. Rinkel is aan het groeien en de CEO Jeroen (die eerst alle HR-zaken regelde) moest zijn prioriteiten herstructureren. 

Zodoende kwam ik om de hoek en neem ik inmiddels alle HR-zaken van hem over. Ook overzie ik alle aspecten van People Operations (Personeelszaken). Dat is ook wat ik geweldig vind aan deze rol! Soms ben ik bezig met het creëren van strategieën of het onderzoeken van juridische zaken. Andere keren ben ik meer bezig met administratieve taken zoals het boeken van vluchten of hotels.

Uiteindelijk is het aan mij om te garanderen dat al mijn collega’s zich goed voelen over Rinkel als werkgever en blij zijn om hier te werken.

Welk probleem of frustratie van klanten los je het liefste op?
In HR zijn het bedrijf en je collega’s eigenlijk ‘je klanten’.

Het is mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedere werknemer een goede fit heeft en behoudt met hun rol. Daarnaast zorg ik ervoor dat het bedrijf de best mogelijke werkomgeving is voor alle medewerkers.

Dankzij de brede omvang van mijn rol variëren de taken die ik oppak enorm: Van een parkeerplek voor morgen, tot bedrijfsvoordelen op de lange termijn.

Wat vind je het leukste aan werken bij Rinkel?
Nou, mijn enthousiasme voor Rinkel begon al tijdens mijn eerste interview met Jeroen en Jesper, ‘the founding fathers’. Ik geloof dat de oprichters de basis leggen voor een bedrijfscultuur. Terwijl HR een grote rol speelt in het herdefiniëren waar nodig, maakt het al een groot verschil wanneer je op dezelfde lijn zit en je de vrijheid en het vertrouwen krijgt om je werk te doen. 

Wat ik probeer te zeggen is: Ik hou van de transparante open en ontspannen bedrijfscultuur van Rinkel. Het reflecteert de waarden van Jeroen en Jesper en dat is een geweldig startpunt voor een HR-medewerker (en voor elke andere medewerker natuurlijk ook).

Naast ‘the founding fathers’ was ik enthousiast over het product, de ambitie, de collega’s en het feit dat het hoofdkantoor van Rinkel ligt in mijn thuisstad: Rotterdam.

Wat vind je het leukst aan Team HR?
Momenteel bestaat het ‘team’ alleen uit ik en mezelf, maar er is geen moment geweest waar ik me niet welkom voelde binnen het hele Rinkel Team. Ik ben altijd geaccepteerd door al mijn collega’s. De meeste van hen spreek ik ook dagelijks.

Ik vind het leuk om te werken in een team en daarbij is het wel fijn een sparringpartner te hebben, voor heel veel dingen. Maar ik vind de flexibiliteit die je hebt als je alleen werkt ook prettig. Als ik wil sparren heb ik Jeroen en Jesper.

Heb je een ‘lifehack’ om te kunnen blijven focussen?
Dit is niet mijn sterkste kant, maar tegenwoordig heb ik geleerd om mijn eigen signalen beter op te pikken en niet te streng te zijn voor mezelf. 

Voorheen wilde ik alles zo graag afmaken, dat ik niet opstond tot dit was bereikt. Dat resulteerde in hele lange dagen achter mijn bureau, maar nooit op volle productiviteit.

Nu probeer ik af en toe op te staan en even te pauzeren wanneer ik zie dat ik niet productief ben. En lukt het uiteindelijk toch niet om de focus weer te vinden? Dan accepteer ik dat vandaag gewoon niet mijn beste dag was. Morgen is er weer een nieuwe!

Ik moet wel zeggen dat de ontspannen bedrijfscultuur van Rinkel hier veel aan heeft bijgedragen door mij de vrijheid te geven om hieraan te werken.

Wie inspireert jou?
Heel veel mensen! Maar ik ga toch voor mijn opa. Hij was (en is) mijn favoriete persoon ter wereld om heel veel redenen, waaronder zijn wijsheid, humor, grote hart en houding tegenover tegenslagen.

Wat is je favoriete quote?
Dat is een moeilijke! Ik denk niet dat ik veel quotes ken eigenlijk. De eerste waar ik nu aan moet denken is:

"The best things in life aren't things."

Wat is je favoriete kantoor gezegde?
Op ons kantoor in Barcelona moet dit nog een beetje ontstaan! We zijn pas net gegroeid tot een volwaardig team waarin dit soort "spreuken" tot stand komen! En ik moet vaker Rotterdam bezoeken om te kiezen wat mijn favoriete spreuk van het Rinkel hoofdkantoor is.

Ik weet dat “Eten?” populair is. Alles draait daar rondom lunchtijd (wat vaak ontbijt is voor mij!)

Als je een dag iemand anders kon zijn, wie zou dat zijn en waarom?
Ik heb me altijd afgevraagd hoe de gemiddelde dag van een president of een andere wereldleider eruitziet.
Ik kan gewoon niet geloven dat zij dezelfde 24 uur hebben als ik.

Of misschien zou ik graag iemand willen zijn met extreem veel geld, die niks hoeft te doen en verdwaald raakt in hun eigen huis. Gewoon voor een dag.

Wat is je archetype?
Natuurlijk konden we deze vraag niet, niet stellen aan Anja. Nou, het blijkt dat ze voornamelijk een verzorger is met intellectueel en visionair ook in de mix.

Dat betekent dat ze vriendelijk en medelevend is, graag betrekkende vragen stelt en nieuwe ideeën en oplossingen bedenkt.

Klinkt als een perfecte match voor iemand in HR! Andere verzorgers zijn Reese Witherspoon en Angelina Jolie.

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
Wat een moeilijke vraag! Ik ga mijn hele leven al naar Zweden. Een deel van mijn familie woont daar, dus het blijft een speciale plek voor mij.

De laatste jaren ben ik verliefd geworden op Mexico (voornamelijk de Oaxaca regio) maar ik ben ook gek op Japan, Cuba, de Filipijnen, Myanmar en Borneo. Oh, ook nog Zuid-Korea en Taiwan. Waarschijnlijk vergeet ik er nog een aantal!

Wat is je favoriete drankje?
Ik merk dat ik moeilijk kan kiezen dus ik noem er een paar op waar ik van houd:

  • Gin Tonic
  • Moscow Mule
  • Aperol Spritz
  • Een koude rosé
  • Vermout

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben graag met vrienden, doe een drankje met collega’s, ben actief bezig of ik maak spontaan een weekendtripje. Maar soms wil ik gewoon lekker een film of serie kijken vanaf de bank. 

Daarnaast geniet ik van wandelingen dus ik kies vaak de benenwagen als transportmiddel.

Praten telt ook als een van mijn hobby's, dus ik houd ook van de "walk and talk". Maar ik probeer ook af en toe nog in de sportschool te staan, al zit daar nog wel ruimte voor verbetering. Ik werk eraan!

Wil je nog wat anders delen?

In Borneo heb ik een berg beklommen: de Kinabalu. Ik wist niet echt waar ik aan begon, maar het bleek een hele speciale ervaring.

Ik dacht dat ik een groepsactiviteit had geboekt, maar dit bleek eigenlijk een privé gids te zijn. Mijn gids heette Francis en hij zou de hele klim achter mij lopen zodat ik mijn eigen tempo kon aanhouden. Tijdens de klim kletsten we een beetje en soms liepen we gewoon in stilte door.

Het grootste gedeelte van de klim waren we met zijn tweeën (we kwamen niet veel mensen tegen). Uiteindelijk bleek het dat we snel genoeg liepen om de top al op de eerste dag te bereiken! We hebben in totaal meer dan 17 kilometer gelopen in twee dagen en na 6,5 uur bereikten we de 4095-meter piek al.

Ik was immens trots op mezelf naderhand. Dus ja, ik heb een berg beklommen!

Anja and her guide climbing the mountain